Dorpsoverleg Oet Ittervoort

Nieuwsberichten

Een overzicht van onze laatste nieuwsberichten

In de feed zie je de laatste berichten die we op facebook en social media geplaatst hebben.

bekijk onze eerste nieuwsbrief hier: Nieuwsbrief #1
bekijk onze tweede nieuwsbrief hier: Nieuwsbrief #2
bekijk onze uitnodiging dorpsoverleg hier: Uitnodiging DO

Wil je geen belangrijke updates missen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief wordt per mail verzonden.

Inschrijven nieuwsbrief



BLOG: 7 feb 2023 Safer Internet Day

7 februari 2023

Vandaag, 7 februari 2023, vieren we de twintigste editie van Safer Internet Day. Het is een internationale dag waarbij acties over de hele wereld plaatsvinden, om van het internet een veiligere en beter plek te maken voor iedereen. In een paar decennia is het internet steeds een belangrijke rol gaan spelen in het dagelijks leven en het is dan ook niet meer weg te denken. Naast positieve dingen brengt het internet helaas ook problemen en zorgen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten, hacken en scammen.
Dit jaar is het thema van Safer Internet Day: ‘’Together for a better internet’’. Het doel van de campagne is om stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. Het Safer Internet Centre Nederland probeert samen met overheid, bedrijven en maatschappelijke instellingen materialen en activiteiten te ontwikkelen die jongeren en hun sociale omgeving helpen zich te ontwikkelen tot digitaal vaardige burgers.

Veilig internetten voor de jeugd in Ittervoort
Ook voor de jeugd van Ittervoort is veilig kunnen internetten van belang. Gelukkig bieden verschillende instanties, zoals Mediawijsheid lesmateriaal aan voor scholen en daarnaast bieden zij informatie aan voor ouders.
Om op een leuke manier te leren over veilig internetten bestaan er interactieve spellen voor verschillende onderwijstypes: Online-Masters, Hackshield en MediaMasters. Leuk voor op school, maar ook voor thuis!

Tips voor iedereen
Niet alleen de jeugd is kwetsbaar op het internet, maar iedereen kan te maken krijgen met cybercriminelen die jou willen hacken door middel van phishing, hacken of ransomware. Om jezelf daar tegen beschermen hebben we onderstaand een aantal tips voor je opgesomd.

  • Wachtwoorden

Goede wachtwoorden beschermen je apparaten en ook je accounts. Je wilt natuurlijk niet dat anderen je gegevens kopiëren, je bankrekening leeghalen of je BSN stelen. De basis hiervoor is een lang, uniek en geheim wachtwoord. Het advies is om een *wachtwoordzin te gebruiken van tenminste 12 tekens. Hoewel leestekens en cijfers ook van belang zijn, is lengte van een wachtwoord altijd belangrijker. Zorg ook dat je voor al je accounts een ander wachtwoord hebt, zodat hackers niet in één keer bij al je accounts kunnen.
*Bij een wachtwoordzin kan gedacht worden aan: Mijnk@tdrinktm3lk

  • Updates

Ieder slim apparaat kan gehackt worden. Het gaat hierbij over apparaten die verbonden zijn met het internet. Denk dan niet alleen aan je telefoon of computer, maar ook aan een deurbel, babyfoon en de router. Wist je dat een crimineel via een slimme thermostaat erachter kan komen wanneer je op vakantie bent. Het is zeer belangrijk om al je slimme apparaten regelmatig te updaten. Via één apparaat kan men namelijk bij andere data op een ander apparaat.

  • Virusscanner

Om je computer te bescherming is een virusscanner heel belangrijk. Er zijn veel verschillende scanners die allemaal andere dingen beschermen: veelvoorkomende virussen zoals wormen en trojans (meer informatie op onderstaande website). Ook zijn er scanners die een firewall hebben die verbindingen tussen je computer en het internet controleert. Tevens zijn er gratis virusscanners beschikbaar: wees je er wel van bewust dat aan deze gratis programma’s ook nadelen kunnen kleven zoals een mindere functionaliteit.

  • Back-up

Hoe vervelend is het als je persoonlijke bestanden kwijt, beschadigd of besmet zijn met een virus? Om dit te voorkomen is het zeer aan te raden om regelmatig een back-up te maken van persoonlijke bestanden. Deze kun je dan altijd weer terug zetten op een opgeschoond of nieuw apparaat. Ditzelfde kun je ook met je telefoon doen.

  • Klik niet zomaar op de link

Wat je regelmatig terug ziet komen in het nieuws zijn zogeheten WhatsApp-oplichters die zich voordoen als een bekende en om geld vragen. Een techniek die cybercriminelen veelvoudig toepassen. Of wat dacht je van criminelen die zich per mail voordoen als je bank? Phishing komt veel voor, waarbij men vraagt om geld over te maken, in te loggen of je persoonsgegevens te mailen. Daarnaast kenmerkt het zich doordat in berichten staat dat het haast heeft.
Check de link:

  • Check de URL (het webadres), door er met de muis overheen te gaan. Klik er dus nog niet op. Wanneer je rare tekens of woorden ziet staan, dan kun je er beter niet op klikken.
  • Check het e-mailadres van de afzender.
  • Bel op en vraag of het klopt, wanneer je een onverwachts betaalverzoek krijgt.

Meer weten?
Meer weten over veilig internetten en Safer Internet Day? Kijk op www.veiliginternetten.nl en www.saferinternetcentre.nl voor meer informatie!